Primeur: eerste installateur die gebruik maakt van Exoskelet

VINCI Facilities Doetinchem bouwt op alle fronten duurzaam aan gebouwen, ook als het gaat om de inzet van eigen monteurs. Als eerste installateur in Nederland wordt gebruikt gemaakt van het Exoskelet, een ideaal hulpmiddel tijdens statische repeterende werkzaamheden boven het hoofd. De veiligheidsinspectie van een zuivelklant uit Balkbrug bleek aangenaam verrast door de werkwijze van VINCI Facilities.

 

 ‘Skelex’ is de officiële benaming van het Exoskelet voor het bovenlichaam. Het wordt ook wel ‘de fiets van de armen’ genoemd en ondersteunt de onderarmen bij repeterende werkzaamheden vanaf borsthoogte en hoger. Koen Schilderman van VINCI Facilit

Primeur: eerste installateur die gebruik maakt van Exoskelet

ies legt uit: “We zijn bij onze klant in Balkbrug onder andere bezig om de verlichting te vervangen. Soms gaat het om 25 lampen per hal. Ik sta dan de hele dag in een hoogwerker. Mijn collega doet het voorwerk op de grond; ik vervang de verlichting. Dit betekent dat ik de hele dag met mijn armen omhoog sta. Vermoeiend en ook pijnlijk voor mijn schouders.”

Met elleboog op tafel

Een collega tipte Koen Schilderman dat VINCI Facilities speciaal voor dit soort werkzaamheden een Exoskelet in huis heeft gehaald. “Dat biedt verlichting. Het skelet geeft ondersteuning aan de schouders. Ze worden minder belast en hierdoor heb ik aan het einde van de dag ook niet zo’n last. Het voelt alsof ik gedurende de dag met mijn elleboog op een tafel kan leunen.”

 

Altijd een duurzame insteek

Dit is ook precies de reden dat VINCI Facilities het hulpmiddel aanschafte. Business Unit Manager Pascal Arts: “Ons doel is om een gewaardeerde dienstverlener te zijn in alles wat nodig is om gebouwen (en de mensen die er werken) optimaal te laten presteren. Dat betekent logischerwijs dat we ook duurzaam met onze eigen monteurs omgaan. Voor onze business unit in Doetinchem is ergonomisch werken een belangrijk thema. We werken in veel grote Nederlandse fabriekshallen en productieruimten waar wij projecten realiseren op het gebied van gebouwgebonden installaties. We verrichten hier allerlei werkzaamheden, waarbij onze monteurs vaak in een niet-natuurlijke houding moeten werken. Denk hierbij aan licht- en krachtinstallaties, communicatie- en beveiligingsinstallaties, brandmeld- en ontruimingsinstallaties en gebouwautomatisering. Om dat te vergemakkelijken, zijn we altijd op zoek naar praktische en veilige oplossingen.”

 

Primeur: eerste installateur die gebruik maakt van Exoskelet 2Ook betere valbeveiliging

Het Exoskelet is zo’n praktische oplossing, die sinds begin maart aan monteurs aangeboden wordt. Pascal Arts: “We hebben ervaren monteurs in dienst, die dit werk ook graag tot het einde van het carrière willen blijven doen. We willen hier op een duurzame manier mee omgaan. Onlangs zijn we onder andere op zoek gegaan naar hulpmiddelen voor repeterende werkzaamheden en een betere valbeveiliging. Hierin zijn we geslaagd. Het is een extra bonus als onze klanten aangenaam verrast zijn over hoe we onze werkzaamheden aanpakken.”

Neem contact met ons op